URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-407-fa.html
زمینه و هدف: تحلیل ممیزی و رگرسیون لجستیک از روشهای کلاسیک در زمینه طبقهبندی دادهها در بسیاری از مطالعات هستند. با اینحال، استفاده از این روشها گاه بهدلیل عدم برقراری پیشفرضهای لازم، نتایج کارایی به دنبال ندارد. هدف از پژوهش حاضر، استفاده از مدل درخت تصمیم برای طبقهبندی تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده به منظور ارائه روشی کارا در طبقهبندی دادههای جمعیتی میباشد.
روش بررسی: در این پژوهش از مدل درختی کارت (CART) با استفاده از شاخص افراز جینی برای طبقهبندی تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده، استفاده شد. داده های حاصل از بررسی رفتارهای ازدواج و باروری زنان حداقل یکبار ازدواج کرده، 49-15 ساله در استان سمنان-1391 استفاده شد. 405 زن 49- 15 ساله حداقل یکبار ازدواج کرده، نمونه پژوهش را تشکیل دادند.
یافتهها: زنان کوهورتهای موالید اول و دوم که در سنین پایین ازدواج کردهاند،3 فرزند زنده و زنانی که در سن بالاتر ازدواج کردهاند، 2 فرزنده زنده به دنیا آوردهاند. زنان کوهورت موالید سوم که در سنین پایین ازدواج کرده و شاغلند 2 فرزنده زنده و غیرشاغلین، بسته به نوع ازدواجشان که خویشاوندی یا غیر خویشاوندی بوده به ترتیب 0 و 1 فرزند زنده به دنیا آوردهاند. زنان کوهورت موالید سوم که در سن بالاتر ازدواج کردهاند 1 فرزند زنده به دنیا آوردهاند.
نتیجهگیری: از مزایای مهم مدل کارت، سادگی در تفسیر نتایج، آزاد توزیع بودن متغیرهای به کار رفته در ساخت درخت و نحوه برخورد آن با دادههای گمشده و دورافتاده می باشد که استفاده از آن را افزایش داده است. درنتیجه روشی مناسب برای طبقهبندی دادههای جمعیتی در مقایسه با سایر روشهای مدل سازی کلاسیک در شرایط عدم برقراری پیشفرضهای لازم میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |