همتی مینا، ظهوری الهام، اصغری سمیه. مطالعه تغییرات سرمی لیپوپروتئین a در موش های Sprague Dawley دیابتی القاء شده توسط استرپتوزوسین تحت درمان با عصاره آبی گیاه زرشک . فصلنامه علمی پژوهشی زیست پزشکی جرجانی. 1393; 2 (1) :17-11
URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-247-fa.html
1- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، minahemmati@bums.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
چکیده: (10984 مشاهده)
زمینه و هدف: دیس لیپیدمی ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را در بیماران دیابتی افزایش می دهد. لیپوپروتئین a به عنوان حامل کلسترول و مهارکننده رقابتی پلاسمینوژن در سیستم انعقادی به عنوان یک ریسک فاکتور برای ابتلا به آترواسکلروز و یک عامل آتروژن در افراد دیابتی مد نظر می باشد. بر اساس مطالعات انجام گرفته، گیاه زرشک سطح تری گلیسرید و کلسترول خون را کاهش می دهد. از آنجائی که افزایش سطح کلسترول به ویژه لیپوپروتئین a خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را در افراد دیابتی افزایش می دهد، لذا هدف از این مطالعه ارزیابی سطح سرمی لیپوپروتئین a در موشهای دیابتی تحت درمان با عصاره آبی زرشک بوده است.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 15 سر موش به وسیله تزریق درون صفاقی استرپتوزوسین (STZ) دیابتی شده و به مدت 14 روز تحت درمان خوراکی عصاره آبی گیاه مورد نظر با دوزهای mg/kg 100و 25 قرار گرفتند. در انتهای دوره درمان، موش ها به مدت 12 ساعت ناشتا نگهداشته شده و سپس با استفاده از خون گیری از قلب، سطح سرمی لیپوپروتئینa، سطح سرمی گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول، HDL و LDL در گروه های مختلف سالم و دیابتی سنجیده شد و نتایج، با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 16 و با کمک آزمون آماری کروسکال والیس مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: آنالیز داده ها نشان داد مصرف هر دو دوز خوراکی زرشک در موش های دیابتی، کاهش معنی داری در سطح سرمی تری گلیسرید، سطح سرمی گلوکز وVLDL ایجاد می کند (P=0.01). همچنین عصاره زرشک با هر دو دوز به کار رفته کاهش معنی داری در سطح سرمی لیپوپروتئین a در موش های دیابتی تحت درمان پدید آورد (P=0.012)
نتیجه گیری: مصرف خوراکی عصاره آبی زرشک برای کاهش تری گلیسرید و گلوکز سرم در دیابت تجربی موشی، موثر است. از آنجائی که گیاه زرشک باعث کاهش لیپوپروتئین a می گردد، این گیاه می تواند به عنوان یک عامل آنتی آتروژنیک مطرح گردد.
نوع مقاله:
تحقیقی |
دریافت: 1394/1/20 | پذیرش: 1394/1/20 | انتشار: 1394/1/20