دوره 1، شماره 1 - ( 3-1392 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 29-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Evaluating the application of performance management in Golestan University of Medical Sciences from the perspective of faculty members. Jorjani Biomed J 2013; 1 (1) :23-29
URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-117-fa.html
صفاریان همدانی سعید، صالحی محمد، ملک محمودی شیما. ارزیابی کاربرد مدیریت عملکرد دانشگاه علوم پزشکی گلستان از دیدگاه اعضای هیات علمی. فصلنامه علمی پژوهشی زیست پزشکی جرجانی. 1392; 1 (1) :23-29

URL: http://goums.ac.ir/jorjanijournal/article-1-117-fa.html


1- دکترای مدیریت آموزشی ،عضو هیات علمی و استادیار دانشگاه آزاد ساری
2- دکترای مدیریت آموزشی ،عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه آزاد ساری
3- کارشناس پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی گستان و دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد ساری
چکیده:   (10427 مشاهده)

زمینه و هدف: سنجش عملکرد، یکی از ابزارهای قوی مدیریتی جهت توسعه منابع انسانی است و دانشگاه ها برای بقاء خود در محیط رقابتی بایستی علم مدیریت و عملکرد خود را ارتقاء دهند. از این رو مطالعه حاضر با هدف کلی ارزیابی کاربرد مدیریت عملکرد در دانشگاه از دیدگاه اعضای هیات علمی صورت گرفت.

روش بررسی: این مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی با حجم نمونه 136 نفر اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان با روش انتخاب تصادفی ساده در سال 1391 انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محققان دانشگاه شیراز مشتمل بر دو بعد فایده و قابلیت اجرای مدیریت عملکرد در دانشگاه بود که پس از محاسبه پایایی با آلفای کرونباخ 76/0 در دانشگاه، توزیع و جمع آوری شد. داده ها با استفاده از روش آمار استنباطی، تحلیل شد.

یافته ها: اعضای هیات علمی، فایده مدیریت عملکرد و ابعاد آن شامل ارزیابی عملکرد اعضای هیات علمی و  گروه ها، پشتیبانی و بهبود عملکرد اعضای هیات علمی و گروه ها، مدیریت گروه ها، مقایسه و رتبه بندی گروه ها را در سطح مطلوب و بعد مقایسه و رتبه بندی اعضای هیات علمی را در سطح قابل قبول ارزیابی کردند. همچنین قابلیت اجرای مدیریت عملکرد و ابعاد آن را در سطح قابل قبول ارزیابی کردند. با این حال فایده مدیریت عملکرد و ابعاد آن به طور معناداری بالاتر از میانگین قابلیت اجرا و ابعاد آن در دانشگاه ارزیابی شد (Pvalue=0/0001 ).

نتیجه گیری: اعضای هیات علمی مدیریت عملکرد را در شرایط کنونی دانشگاه دارای قابلیت اجرا دانستند . با این حال فایده مدیریت عملکرد، مطلوب تر از اجرای آن ارزیابی شد.

متن کامل [PDF 1494 kb]   (2499 دریافت)    
نوع مقاله: تحقیقی | موضوع مقاله: پزشکی عمومى
دریافت: 1392/11/5 | پذیرش: 1392/11/5 | انتشار: 1392/11/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله زیست پزشکی جرجانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Jorjani Biomedicine Journal

Designed & Developed by : Yektaweb