دوره 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1396 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 108-100 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد ساری، ساری، ایران.
3- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
4- بیمارستان صیاد شیرازی ، mohamadi.psk@gmail.com
چکیده:   (7839 مشاهده)
زمینه و هدف: نشانگان روده ی تحریک پذیر شایع ترین اختلال عملکردی دستگاه گوارش است و یکی از اختلال های روان تنی می باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سبک های مقابله ای و علایم گوارشی بیماران مبتلا به نشانگان روده ی تحریک پذیر بود.
روش بررسی: روش پژوهش آزمایشی (پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل) بود. این پژوهش بر روی 32 بیمار مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر انجام شد که بصورت تصادفی ساده به دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (17 نفر) تقسیم شدند. جهت تشخیص اختلال نشانگان روده ی تحریک پذیر از ROME III، سبک های مقابله ای از پرسشنامه Lazarus (1988) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS 16 تحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۳۴ سال بود که اکثرا زن بودند. یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت بین میانگین نمرات سبک های هیجان مدار و مسئله مدار، و شدت علایم گوارشی در گروه مداخله بعد از جلسات درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی معنی دار بود (p<0.01).
نتیجه گیری: یافته های پژوهش حاضر و همچنین شواهد موجود نشان می دهد درمان  مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند نقش مؤثری در کاهش و کنترل علایم روان شناختی بیماران داشته باشد و ارتقاء بهزیستی روانی و کیفیت زندگی آن ها را موجب گردد. براین اساس این درمان به عنوان یک درمان کمکی در بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر پیشنهاد می شود.
متن کامل [PDF 867 kb]   (3156 دریافت)    
نوع مقاله: تحقیقی | موضوع مقاله: پزشکی عمومى
دریافت: 1397/3/29 | پذیرش: 1397/3/29 | انتشار: 1397/3/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.